Řešíme věci za Vás!


(Ne)Platnost rozhodčích doložek

08.10.2011 20:01

Použití rozhodčích doložek v soukromoprávních vztazích se má stále na vzestupu. Každý jistě někdy podepsal smlouvu, která obsahovala rozhodčí doložku, která obsahovala odkaz na "rozhodčí soud" soukromé právnické osoby, která ale nebyla stálým rozhodčím soudem, jak ho chápe zákon o rozhodčím řízení.

Vzhledem k výše uvedenému je zásadní sjednocující stanovisko Nejvyššího soudu sp. zn. 31 Cdo 1945/2010 ze dne 11.5.2011, ve kterém Nejvyšší soud uvedl následující právní závěr: "Neobsahuje-li rozhodčí smlouva přímé určení rozhodce ad hoc, resp. konkrétní způsob jeho určení, a odkazuje-li na ,,rozhodčí řád" vydaný právnickou osobou, která není stálým rozhodčím soudem zřízeným na základě zákona, je taková rozhodčí smlouva neplatná podle § 39 obč. zák."

Výše uvedený závěr znamená, že rozhodší doložka, která nemá odkaz na konkrétního rozhodce nebo odkaz na stálý rozhodčí soud (Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře České republiky), je neplatná a spor se bude řešit standardní soudní cestou.

 

Byla na Vás podána žaloba v rozhodčím řízení nebo naopak chcete rozhodčí řízení využít? Obraťte se na naši kancelář, rádi Vám pomůžeme!

—————

Zpět