Řešíme věci za Vás!


Může mít změna sazby DPH dopad na již uzavřenou smlouvu o dílo?

09.12.2011 20:19

Ano, může. Jestliže si smluvní strany uzavřely smlouvu o dílo, pak jistě uvedly i cenu, za jakou má být dílo zhotoveno. Je zde třeba upozornit na judikaturu, která říká, že pakliže je cena uvedena bez jakéhokoliv doplnění, zda již započítává DPH či nikoliv, pak platí, že taková cena je s DPH (včetně).

Se změnou sazby DPH však může nastat zajímavá situace, a to, kdy zhotovitel má provést dílo v určitém termínu, kdy platí určitá sazba DPH, ale zhotovitel se dostane do prodlení a předá dílo až v okamžiku, kdy již platí sazba DPH nová.

 

Tuto situaci řešil i Nejvyšší soud, který ve svém rozhodnutí sp. zn. 33 Cdo 5117/2008 ze dne 23.11.2010 uvedl následující závěr:

Změna sazby daně z přidané hodnoty v průběhu účinnosti smlouvy o dílo (§ 631 a násl. obč. zák.), jejíž součástí byla i dohoda o ceně zahrnující tuto daň, nemá vliv na samotný závazkový vztah jejích účastníků.

(Je třeba uvést, že cena v tomto případě byla sjednána včetně DPH).

 

Z výše uvedeného vyplývá to, že náklady související se zvýšením DPH nese zhotovitel, tzn. že nemůže požadovat vyšší cenu za dílo. Zde odkazujeme i na usnesení Ústavního soudu sp. zn. IV. ÚS 191/04 ze dne 5.8.2004, který v případě, kdy byla cena sjednána včetně DPH a došlo k její změně uvedl, že změna DPH nemá vliv na závazkový vztah, tzn. na výši ceny.

 

Potřebujete poradit se sepsáním smlouvy o dílo nebo poradit, jak řešit prodlení zhotovitele? Obraťte se na naši kancelář, rádi Vám pomůžeme!

—————

Zpět