Řešíme věci za Vás!


Limitace (vyloučení) náhrady škody?

02.01.2012 23:44

 

Dříve možná, nyní zcela určitě. Takto se dá ve stručnosti shrnout to, co přináší novela obchodního zákoníku, která byla vydána ve sbírce zákonů s účinností od 1.1.2012.

 

Novela přináší zcela zásadní změnu v oblasti limitace náhrady škody. Mění ustanovení § 386 odst. 1, které nově zní takto:

 

Ve vztazích upravených tímto zákonem se lze dohodou vzdát práva na náhradu škody či toto právo omezit i před porušením povinnosti, z něhož může škoda vzniknout. Před porušením povinnosti, z něhož může škoda vzniknout, se však nelze vzdát práva na náhradu škody způsobené úmyslně ani toto právo omezit.

 

Před účinností novely panovala značná nejistota, zda lze náhradu škody ve vztazích, které jsou podřízeny obchodnímu zákoníku, limitovat (omezit). Judikatura byla značně nejasná, kdy limitaci náhrady škody v některých rozhodnutích dovolila (sp. zn. 25 Cdo 2855/2004, sp. zn. 32 Odo 235/2006), ale v některých naopak zcela odmítla (sp. zn. 32 Odo 1651/2005). Většina právních teoretiků se domnívá, že náhradu škody limitovat lze, avšak nelze ji zcela vyloučit.

 

Výše uvedená novela obchodního zákoníku však přináší řešení, které zcela jasně dovoluje náhradu škody omezit, ale dokonce se ji vzdát zcela. Takové omezení je však neplatné v případě škody způsobené úmyslně. Typickým příkladem limitace náhrady škody bude situace, kdy v obchodním kontraktu bude škoda limitována fixní částkou nebo procentuálně.

 

Byla Vám způsobena škoda? Nebo chcete eliminovat své smluvní rizika ze smlouvy nebo rozebrat možnosti, jak se náhrady škody domoci? Obraťte se na naši kancelář. Rádi Vám pomůžeme!

—————

Zpět