Řešíme věci za Vás!


Když méně je někdy více, aneb neplatnost směnky na obzoru!

10.10.2011 21:16

Ačkolikv se může titul zdát zavádějící, tak věřte, že ve směnečném právu platí zcela jistě, aspoň co se týče rámečků, resp. že rozdělní směnky formou vodorovných a svislých čar může způsobit neplatnost.

Nejvyšší soud ČR se v rozhodnutí sp. zn.  29 Cdo 5250/2009 ze dne 18.8.2011 rozhodl, že vlastní směnka byla neplatná, a to s odůvodněním, že jakkoli z grafické podoby směnky nelze dovodit, že výstavce umístěním jednotlivých údajů do rámečků sledoval jejich vyloučení (vynětí) z textu listiny, je zřejmé, že podoba a rozvržení rámečků (tvořených řadou svislých a vodorovných čar), včetně předtištěných náležitostí směnky vlastní a do těchto rámečků vepsaných údajů, činí text směnečného prohlášení (při čtení po řádcích zleva doprava a shora dolů) nesouvislým, důsledkem čehož je nevyhnutelný závěr o neplatnosti směnky.

Pro doplnění uveďme i argumentaci Vrchního soudu, který uvedl, že sice žádné ustanovení směnečného zákona používání rámečků v textu směnečné listiny nezakazuje , nicméně zdůraznil, že text směnečné listiny musí být vždy určitý a ucelený . Inkriminovaná směnka je však řadou svislých a vodorovných čar rozdělena na rámečky, které směnečný text rozdělují tak, že z něj činí řadu navzájem nesouvisejících údajů . V případě podpisu výstavce pak vyloučil jeho krycí funkci ve vztahu k ostatním údajům, když je od nich oddělen výrazným a ostrým rámečkem , zcela vydělujícím podpis z textu směnečné listiny.

 

Vzhledem k výše uvedenému a také k velmi rigidnímu pojetí obsahu směnky je nutné vždy splnit veškeré náležitosti na její obsah stanovené v zákoně č. 191/1950 Sb., zákon směnečný a šekový, a rovněž díky uvedené judikatuře i dbát na rozvržení různých rámečků v textu směnky, kdy platí pravidlo označené v názvu článku, kdy méně, je naopak více.

Nevíte si rady se směnou nebo proti Vám někdo směnku použil a nevíte, jak se bránit? Obraťte se na naši kancelář, rádi Vám pomůžeme!

 

—————

Zpět