Řešíme věci za Vás!


Je nutno právně kvalifikovat postupovanou pohledávku?

08.01.2012 21:40

 

Dle judikatury Nejvyššího soudu nikoliv. Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí sp. zn. 31 Cdo 678/2009 ze dne 19.10.2011 uvedl, že je-li pohledávka ve smlouvě o postoupení pohledávky uzavřené podle § 524 a násl. obč. zák. identifikována dostatečně určitě, je smlouva platná, i když později vyjde najevo, že jde o pohledávku z jiného právního titulu, například z titulu bezdůvodného obohacení.

 

Tento závěr potvrzuje názorový proud, který lze vysledovat i v již dřívější judikatuře, přesto nebylo zcela jisté, že převáží. Výše uvedené znamená, že v případě postoupení pohledávky, resp. vytvoření smlouvy o postoupení pohledávky, není nutno postupovanou pohledávku právně kvalifikovat. To však nic nemění na požadavku, aby taková pohledávka byla určena zcela určitě a jednoznačně. Zároveň je nutno upozornit, že postoupení pohledávky vyžaduje tzv. notifikaci dlužníka o tom, že k postoupení došlo – tím se dlužník informuje, kdo je jeho novým věřitelem. V této věci je třeba mít na paměti, že i notifikace musí být provedena oprávněnou osobou, tzn. osobou na základě zákonného zastoupení dle § 15 obchodního zákoníku nebo statutárním orgánem v případě společností (zde upozorňujeme na problematický souběh funkcí).

 

Chcete-li poradit, jak postoupit své pohledávky, nebo rozebrat jaká rizika Vám v případě pohledávek hrozí? Obraťte se na naši kancelář. Rádi Vám pomůžeme!

—————

Zpět